Co to jest badanie ATP i dlaczego jest tak ważne w transporcie żywności?

Transport szybko psujących się produktów spożywczych jest obciążony o wiele bardziej restrykcyjnymi zaleceniami i przepisami, które mają chronić żywność przed zepsuciem i ogromnymi stratami finansowymi dla producentów. Badanie ATP to jedno z często stosowanych sposobów na kontrolę jakości przewożenia produktów, którego wynik może przesądzić nawet o cofnięciu do utylizacji całego transportu, jeśli nie wyjdzie on zbyt dobry. Na czym polega to badanie?

Największa dokładność i skrupulatność

Szybko psujące się produkty są jednymi z najcięższych do przewożenia i transportu, bowiem firma która je dostarcza musi zachować najwyższe normy jakości i zapewnić odpowiednią temperaturę. Badanie ATP to jedna z podstawowych wytycznych odnośnie transportu takich produktów, bez którego zostałby on zaklasyfikowany jako nielegalny i szkodliwy dla konsumentów. Badanie to bierze pod uwagę przede wszystkim jakość sprzętu zapewniającego odpowiednie warunki produktom przewożonym. Do transportu szybko psujących się produktów są przeznaczane odpowiednie samochody i ciężarówki które mogą zapewnić dobrą temperaturę i bezpieczny przewóz. Pozwolenie na transport wydawane na podstawie tego badania jest wymagane w całej Unii Europejskiej.

Kto przeprowadza takie badania?

W celach badań transportów żywności są powołane specjalne jednostki, np. Centralny Ośrodek Chłodnictwa w Krakowie. Po pozytywnych wynikach badania wydawana jest specjalna tabliczka która świadczy o zdolności pojazdu do przewozu produktów łatwych w zepsuciu.

Więcej informacji na http://coch.pl/badania-atp-frc/

Be the first to comment on "Co to jest badanie ATP i dlaczego jest tak ważne w transporcie żywności?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*